Besparen op de airco prijs?

Vergelijk altijd gratis offertes & bespaar!

Gratis – Vrijblijvend

Airco prijs

Wilt u graag airconditioning in huis en bent u benieuwd naar de airco prijs? De gemiddelde prijs van een airco varieert tussen de €300,- en €2.800,-. Een airco is een goede manier om op warme dagen te ontsnappen aan de tropische temperaturen. Met een airco blijft uw woning heerlijk koel. Bovendien kan een airco ook efficiënt verwarmen, een goede manier om op uw energierekening te besparen. Besparen op de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na uw aanvraag ontvangt u meerdere prijsopgaven van airco installateurs bij u uit de buurt. Vergelijk de airco prijzen en kies de installateur met de beste prijs. Zo bespaart u al snel tot wel 40% op de kosten van een airco.

Op deze pagina leest u meer over airco prijzen en de montagekosten, welke factoren de prijs beïnvloeden en hoe de kosten van een airco zijn opgebouwd. Tot slot leest u handige bespaartips.


Waarom een airco laten installeren?

De populairiteit van airco’s in huis neemt toe, steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een airco. De zomers worden steeds warmer en met een airco blijft uw woning heerlijk koel.

Andere voordelen zijn:

 • Verkoeling bij tropische temperaturen
 • Mogelijkheid tot gericht verwarmen in de winter
 • Schone en gefilterde lucht in huis
 • Besparing op de energierekening, doordat een airco effectief verwarmt
 • Snelle installatiezonder zonder verbouwing

airco prijs

Wat kost een airco?

De gemiddelde prijs voor een airco met buitenunit, ook wel een split airco genoemd, is €1.200,- tot €2.000,-. Wilt u een multisplit airco, met meerdere buitenunits? Houd dan rekening met een prijs van €2.100,- en €2.800,-.

De prijs voor een airco zonder buitenunit varieert tussen de €1.400- en €2.200,-. Dit zijn prijzen exclusief montagekosten. Ben je benieuwd naar de exacte prijs voor het plaatsen van een airco? Vraag gratis offertes aan.

Soort airco Gemiddelde prijs*
Split airco – met binnen en buitenunit €1.200,- tot €2.000,-
Multisplit airco – met meerdere buitenunits €2.100,- tot €2.800,-
Vaste airco zonder buitenunit (mono block) €1.400,- tot €2.200,-
Mobiele airco €300,- tot €600,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen exclusief montagekosten. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten!


Besparen op de airco prijzen?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalkost!


Airco prijs: 2024

De airco prijzen zijn niet alleen afhankelijk van het type airco, maar ook van het vermogen van de airco. Ieder type airco is verkrijgbaar in verschillende vermogens. Welk type airco en welk vermogen u nodig hebt, hangt af van welke ruimte u ermee wilt kunnen koelen. De meeste mensen kiezen voor een airco in de woonkamer: de meeste tijd van de dag wordt hier doorgebracht.

De meeste woonkamers hebben een inhoud tot maximaal 70 m³. Het aantal m³ berekent u eenvoudig door de lengte, breedte en hoogte van de betreffende ruimte op te meten. In een ruimte tot 70 m³ heeft u een airco met een vermogen van 2,5 KW nodig. De gemiddelde prijs hiervoor ligt rond de €750,- exclusief montage.

Bij grote ruimtes of zelfs een volledige verdieping kan het voorkomen dat 240 m³ voorkomt. Het benodigde vermogen van de airco is dan 7KW. Hiervoor betaalt u gemiddeld €1.750,-. De prijzen zijn gebaseerd op vaste airco’s.

Airco prijzen woonkamer

Aantal te koelen m³ (LxBxH ruimte) Vermogen in KW Gemiddelde prijs exclusief montage*
Ruimte tot 70 2,5 €750,-
Ruimte tot 170 5 €1.450
Ruimte tot 240 7 €1.750

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijsopgaven gratis offertes aan.

Naast de woonkamer is ook de slaapkamer een plek waar veel mensen een airco plaatsen. Zeker tijdens tropische dagen heeft u behoefte aan een goede nachtrust. Een koele slaapkamer helpt hierbij. In een ruimte tot 120 m³ heeft u een airco met een vermogen van 3,5 KW nodig. Deze kosten gemiddeld €1.255,- exclusief installatiekosten.

Airco prijs slaapkamer

Aantal te koelen m³ (LxBxH ruimte) Vermogen in KW Gemiddelde prijs exclusief montage*
Ruimte tot 70 2,5 €750,-
Ruimte tot 120 3,5 €1.250,-
Ruimte tot 170 5 €1.450

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

De gegeven prijzen zijn allemaal exclusief montagekosten. De prijs voor het plaatsen van een airco hangt af van het type airco. Een split airco heeft zowel een binnen- als een buitenunit, terwijl een multisplit airco soms wel 8 buitenunits heeft. Hierdoor zijn de arbeidskosten voor een multisplit airco hoger. De prijs voor een airco inclusief montage varieert tussen de €1.300,- en €3.000,-.

Wilt u een split airco laten installeren? De gemiddelde prijs inclusief montage ligt tussen de €1.500,- en €3.000,-. Het plaatsen van een multisplit airco kost gemiddeld €2.000,- tot €3.000,-.

Airco prijs met montage

Soort airco Gemiddelde prijs inclusief montage*
Split airco €1.500,- tot €3.000,-
Multisplit airco €2.000,- tot €3.000,-
Vaste airco zonder buitenunit (mono block) €1.300 tot €2.200,-
Airco en warmtepomp Vanaf €2.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief montage. Benieuwd naar de exacte prijzen? Start gratis offerteaanvraag en bespaar op de kosten!

Naast de standaard opties zijn er ook nog een aantal extra opties. Het is mogelijk om voor gemiddeld €50,- tot €200,- de airco te bedienen via de wifi. Heeft u niet genoeg aan het aantal binnen – of buitenunits? Voor gemiddeld €800,- tot €1.000,- heeft u een extra buitenunit en voor €600,- tot €810,- een extra binnenunit.

Extra opties

Extra optie Gemiddelde prijs*
Extra buitenunit €800,- tot €1.000,-
Extra binnenunit €600,- tot €810,-
Bediening met Wifi €50,- tot €200,-
Design €400,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.


Besparen op prijs airco in huis?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan


Wat kost airco installatie?

De prijs voor het plaatsen van een airco hangt af van het type airco en het aantal binnen- en buitenunits. Voor een splitairco bedragen de installatiekosten ongeveer €350,- tot €400,-. Een multisplit airco heeft tot maximaal 8 buitenunits, daardoor liggen de montage kosten een stukje hoger: gemiddeld tussen de €600,- en €650,-.

Voor een airco zonder buitenunit betaalt u gemiddeld €450,- tot €500,- aan montagekosten. Wilt u besparen op de airco kosten? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes en kies de airco installateur met de beste prijs.

Airco installeren prijs: 2024

Soort airco Gemiddelde installatiekosten, inclusief voorrijkosten*
Split airco €350,- tot €400,-
Multisplit airco €600,- tot €650,-
Vaste airco zonder buitenunit (mono block) €450,- tot €500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis offertes aan en ontvang vrijblijvende offertes van airco installateurs bij u uit de buurt.

Airco prijzen: factoren die totaalkost bepalen

De airco prijzen verschillen per situaties. Voor een groot deel wordt de totaalkost beïnvloed door materiaal- en installatiekosten. Maar dat is niet het enige: ook het type airco, het vermogen, het merk en de kosten van de airco installateur spelen een rol.

 • Type airco: een split airco is goedkoper dan een multisplit airco. De mobiele airco is het meest voordelig, maar deze koelt niet efficiënt. Een vaste airco is daardoor het meest voordelig.
 • Grootte en isolatiewaarde van de ruimte: hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen u nodig hebt om de ruimte te koelen. Niet alleen de grootte heeft invloed, ook de isolatiewaarde van de woning. Slecht geïsoleerde woningen verliezen de koude lucht via de muur of het dak. Wanneer uw woning goed geïsoleerd is, houdt de woning de temperatuur veel beter vast.
 • Vermogen van de airco: het benodigde vermogen van de airco is afhankelijk van wat u nodig hebt. Over het algemeen zijn airco’s met een hoger vermogen altijd duurder. Een hoog vermogen is wel altijd de beste keuze. U gebruikt dan niet onnodig veel stroom en de betreffende ruimte wordt optimaal gekoeld.
 • Merk: ook het merk van de airco heeft invloed op de prijs. Op het gebied van merken heeft u veel keuze. De goedkoopste merken zijn Gree, Euroom en Maxicool. Duurdere merken zijn Daikin, Mistubishi, LG, Samsung en Panasonic.
 • Prijs van de installateur: de montagekosten van een airco verschillen per installateur. Iedere installateur bepaald zijn eigen prijs, waardoor de montagekosten flink kunnen verschillen. Ook de voorrijkosten spelen hier een rol: hoe langer de monteur moet rijden, hoe hoger de voorrijkosten.

Airco prijs: opbouw

De airco prijs is opgebouwd uit verschillende soorten kosten: de materiaalkosten, voorrijkosten en installatiekosten. De materiaalkosten bepalen voor een groot deel de prijs. Ruim 60% van de totaalkost zijn materiaalkosten. Ook de installatiekosten hebben een grote invloed: ruim 25% van de totaalprijs bestaat uit installatiekosten. Verder bestaat de prijs uit voorrijkosten (5%) en extra opties (10%).

prijsopbouw airco

Prijs airco in huis: onderhoud en reparatie

Wanneer u een airco heeft laten plaatsen, is het belangrijk om de airco regelmatig te onderhouden. Met goed onderhoud verlengt u de levensduur van de airco en zorgt u ervoor dat de installatie zo veilig en efficiënt mogelijk blijft werken. Het is aangeraden om zowel onderhoud als reparaties uit te besteden aan een monteur. Het reinigen van de filters zou u wel zelf kunnen doen. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de verdamper, afgover en pomp grondig gereinigd. Als laatste vult de monteur het koudemiddel aan.

Eventuele defecten of beschadigingen worden met regelmatig onderhoud vaak op tijd herkent. Een airco reparatie bestaat meestal uit het vervangen van één of meerdere kapotte onderdelen.

Airco kosten 2024

Dienst Gemiddelde prijs*
Eenmalig onderhoud €140,- per keer
Groot onderhoud €150,- tot €200,- per keer
Onderhoudscontract €90,- tot €170,- per jaar
Eenvoudige reparatie €80,- per keer
Gemiddelde reparatie €150,- tot €200,- per keer
Grote reparatie €300,- tot €600,- per keer

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.


Besparen op de prijs van airco installeren?

Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!


Besparen op de airco prijzen

Besparen op de airco prijs? Dat kan! Hieronder leest u een aantal eenvoudige tips om te besparen op airco prijzen.

 • Kies voor een installateur uit de buurt: de totaalprijs voor het installeren van een airco bestaat voor 5% uit voorrijkosten. Dit klinkt misschien niet zoveel: maar toch lopen de voorrijkosten snel op wanneer de monteur ver moet rijden. Kies daarom altijd voor een installateur bij u uit de regio. Zo bespaar je eenvoudig op de kosten.
 • Kies voor een hoger vermogen: hoewel een airco met veel vermogen in de aanschaf duurder is, bespaar je later juist op de stroomkosten. Airco’s met een net te hoog vermogen voor de ruimte gebruiken niet onnodig veel stroom en koelen efficiënter. U bespaart dus op de stroomkosten!
 • Kies voor een voordelig merk: de prijzen voor airco’s verschillen nogal per merk. Een goedkoper merk wil niet altijd zeggen dat de airco van mindere kwaliteit is. Het grootste verschil is het uiterlijk en de bediening.
 • Help zelf mee: er zijn een aantal dingen die u zelf kan doen wanneer de installateur langs komt. Zorg ervoor dat de ruimte waarin de airco wordt geplaats leeg is, zodat de vakman zijn werk kan doen. Vraag of u nog ergens mee kunt helpen, bijvoorbeeld het ophangen van een unit. De installateur is hierdoor eerder klaar, waardoor u bespaart op de kosten.
 • Vergelijk gratis offertes: op zoek naar een installateur? Vergelijk altijd offertes: zo vindt u altijd de vakman met het beste aanbod en bespaart u tot wel 40% op de kosten.

airco plaatsen prijs

Airco plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u een airco laten plaatsen? Daar krijgt u zeker geen spijt van. Tijdens tropische dagen ziet u er lekker koel bij. Wist u dat een bijkomend voordeel is dat een airco de lucht zuivert? U heeft dus ook veel meer frisse lucht in huis. Airco laten installeren en besparen op de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na u aanvraag ontvangt u offertes van meerdere airco installateurs bij u uit de buurt. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de totaalkost! Geen zorgen: uw aanvraag is geheel vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.